ویتامین C چیست؟
ویتامین C یا اسکوربیک اسید یکی از موثرترین و سالم ترین مواد مغذی است. این یک ویتامین قابل حل در آب و یک آنتی اکسیدان قدرتمند در سنتز کلاژن است که به تقویت رگ های خونی و ماهیچه ها کمک می کند. میزان مورد نیاز روزانه بدن انسان به ویتامین C بسته به سن افراد از 40 تا 120 میلی گرم متفاوت است و این نیاز در زمان حاملگی و شیردهی افزایش می یابد. افراد سیگاری به روزانه 35 میلی گرم ویتامین C بیشتر از افراد معمولی نیاز دارند.بدن انسان ظرفیت ساخت ویتامین ث را ندارد و لازم است که از غذا و دیگر مکمل ها این ویتامین را دریافت کند.
بنابراین در این مقاله ویستامگ تصمیم داریم شما را با مواد غذایی و منابع ویتامین سی و خواص و فواید آن آشنا کنیم.
منبع ویتامین C
1-خانوادهی کلمها : کلمهایی مثل کلم چینی، بروکسل و بروکلی فرمانروایان دنیای سلامتیاند. در هر فنجان از این کلمها 33 میلی گرم ویتامین C وجود دارد. خانوادهی کلمها سرشار از مواد مغذیاند و میتوانند با سرطان و بیماریهای قلبی عروقی مقاله کنند. کلم بروکسل چهار برابر بیشتر از هم خانواده های دیگر خود ویتامین C دارد، یعنی هر فنجان 97 میلی گرم. توجه داشته باشید بهترین شیوهی پخت کلمها بخارپز کردن است تا بیشترین میزان ویتامینهای خود را حفظ کنند. توصیه میکنیم از جوشاندن طولانی مدت این کلمها خودداری کنید.
2- توت فرنگی: یک فنجان ازاین میوه حاوی 84.7 میلی گرم ویتامین C می باشد بعلاوه اینکه دارای مقادیر سالمی فولات است که برای تقویت سلامت قلب مفید می باشد. یکی دیگر از مزایای باور نکردنی توت فرنگی آن است که به سفید کردن طبیعی دندان ها کمک می کند.
3-آناناس: آناناس علاوه بر مقدار 78.9 میلی گرم ویتامین ث، حاوی بروملین می باشد، بروملین آنزیمی هضم کننده است که به تجزیه مواد غذایی و کاهش نفخ معده کمک می کند؛ همچنین به عنوان یک ضد التهاب طبیعی برای جراحات عمل می کند که به بهبودی سریع آن کمک خواهد کرد.
4-مرکبات: مرکبات منبع فوقالعادهی ویتامین C، پتاسیم، پکتین و ترکیبات فیتوشیمیایی میباشند که با آلرژی، آسم، سرطان، بیماری آب مروارید چشم، بیماریهای قلبی، سکته مغزی و سرماخوردگی مقابله میکنند.
5-طالبی و خربزه: این میوهها سرشار از ویتامین C و پتاسیم هستند و برای پیشگیری از بیماریهای قلبی عروقی، بعضی از سرطانها، بیماریهای تنفسی، کاهش قدرت بینایی و آکنه موثر عمل میکنند.
فواید و خواص ویتامین C:
مقدار ویتامین ث دریافتی در فصل زمستان باید بیشتر باشد. ویتامین ث نشان داده است که بر روی مقابله با سرماخوردگی تاثیرگذار است.
ویتامین C تولید و کارکرد طیف گسترده ای از سلول های ایمنی را تحریک می کند از تبدیل شدن این سلول ها به رادیکال آزاد و آسیب رساندن به سلول های سالم جلوگیری می کند. ویتامین C سبب افزایش مولکولی به نام اینترفرون می شود که از فعالیت ضد ویروسی قوی بهره می برد.
این ویتامین به طور ویژه در ارتقای سیستم ایمنی در مقابل بیماری های تنفسی، مفید است. زمانی که بدن تحت استرس واقع است، ممکن است نتواند به خوبی با سرماخوردگی مقابله کند. از این رو مصرف بیشتر ویتامین ث در زمستان توصیه می شود. سرماخوردگی معمولی در میان جمعیت رایج است. علت آن می تواند به خاطر تغییرات فصلی یا تمرینات شدید باشد. تحقیقات نشان داده اند که مکمل ویتامین ث در حین تمرین مداوم می تواند مقاومت بدن را در مقابل سرماخوردگی بهبود دهد. مصرف منظم ویتامین C احتمال بروز سرماخوردگی را نصف می کند و مدت زمان بیماری را حداقل هشت درصد کاهش می دهد.